Koronavirus v Karibiku II.

24. 04. 2020 19:41:33
Čas po dobu koronaviru trávíme na lodi na Martiniku. Turisté tu nejsou, restaurace jsou zavřené, lodě stojí v přístavu, nikam se nepluje...

Uplynul již bez mála měsíc, kdy jsem psala předešlý příspěvek. V té době jsme byli na ostrově Dominika, kde byla situace příznivá. Ovšem i to se změnilo. Lidé se začali bát nákazy, začaly se zavírat obchody i restaurace. Jednoho pozdního odpoledne k nám připlula místní policie, která nám oznámila, že začínají platit omezení. Na břeh jen v případě potřeby nákupu, žádné výlety, žádné sdružování. Dokonce vydali zákaz prodeje alkoholu. Při porušení nařízení je pokuta až 10 tisíc ECD (Východokaribský dolar) a jeden rok vězení. Slyšela jsem, že pár lidí opravdu zavřeli.

Vrátili jsme se zpět na Martinik, s lodí kotvíme u největšího jachetního přístavu na Martiniku, v Le Marin. Opatření zde zůstala v podstatě stejná, sice není zákaz vycházení, ale na břeh bychom měli jet jen při nutné návštěvě. Což znamená návštěvu obchodu, lékárny, doktora, zaměstnání atd. Restaurace i butiky jsou stále zavřené. Obchody s potřebami pro jachtaře mají otevřeno v určitou dobu, ale dovnitř vás nepustí. Při vstupu jim sdělíte, co potřebujete, oni vám to donesou a následně za zboží zaplatíte platební kartou. Vlastně jim jen nadiktujete číslo vaší karty a je to.

Do obchodu s potravinami nejdříve pouštěli jen jedním vchodem a po pár lidech. Čekalo se venku v rozestupech. Nyní se situace trochu uvolnila a dovnitř se dá vstoupit bez omezení. Na pokladnách mají pracovníci plexisklo, používají jednorázové rukavice a na obličeji nosí roušku. Jinak rouška na Martiniku povinná není, ale občas jí mají lidé dobrovolně. To pak člověk vidí nějakého jachtaře s rouškou, který jede sám ve člunu po moři a má ji na uvázanou na obličeji. V okruhu několika desítek metrů nikdo není a on má roušku. Je to nutné?

Co vlastně můžeme nyní dělat? Máme zůstat na lodi, omezit pohyb na pevnině, nesmíme na pláže, k řekám, nesmíme provozovat vodní sporty. Z počátku jsme jezdívali odpoledne na kajaku. Nyní nesmíme. Pokud jedeme na břeh, máme u sebe vyplněný papír s detaily naší návštěvy. Platí pravidlo pohybu v okruhu do jednoho kilometru a délky jedné hodiny. Plavání kolem lodě do 15 metrů vzdálenosti.

Čas trávíme tedy především na lodi. Máme dostatek volného času na své zájmy, údržbu lodě i odpočinek. Konečně mám čas číst si knihy, cvičit, věnovat se šití i různým koníčkům, ale pořád je to jen o pobytu na lodi. Byli jsme zvyklí chodit na procházky, jezdit na výlety.

Doufám jen, že se situace brzy urovná. Tyto ostrovy jsou závislé na turistech a příjmech z cestovního ruchu, nyní je vše zavřené. Zůstáváme na lodi na Martiniku, a čekáme na rozhodnutí Trinidadu, kdy nás pustí na své území. Poté můžeme letět na pár měsíců do rodné vlasti.

Autor: Helena Králová | pátek 24.4.2020 19:41 | karma článku: 19.46 | přečteno: 1459x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 931

Cestovatelka, která tráví osm měsíců na lodi v Karibiku a čtyři měsíce v Čechách. Mým domovem se stala 17ti-metrová plachetnice Southern Fox.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...